JIMMY JAMES AND THE VAGABONDS – THE NEW RELIGION / LONDON SWINGS / THIS IS … / OPEN UP YOUR SOUL

Het jaareinde wordt telkens weer gekenmerkt door een heel reeks heruitgaven van oude platen. Omdat het in die periode altijd wat rustiger is wat betreft het uitbrengen van nieuwe albums van actuele artiesten willen platenlabels van de gelegenheid gebruik maken om de jongere generaties kennis te laten maken met de muziek die hun ouders en grootouders wist te bekoren in hun jeugdjaren. Bij ‘Rootstime’ appreciëren we dit initiatief van de labels ten zeerste en we willen hen dan ook ondersteunen door dergelijke re-issues op deze pagina’s even in de spotlights te plaatsen en zo hopelijk de verkoop van deze opnieuw uitgebrachte platen aan te zwengelen.

Het Britse label ‘Beat Goes On Records’ is zo’n label dat erg veel moeite doet om zo origineel mogelijk uit de hoek te komen met deze re-releases. Ze compileren vaak meerdere oude platen van bepaalde artiesten op twee cd’s waarop de originele opnamen in een sterk verbeterde en gedigitaliseerde klankkwaliteit te horen zijn. Zo hebben we hier de dubbel-cd “Jimmy James And The Vagabonds” in de stereo zitten. Daarop staan vier oude vinylplaten van deze Brits-Jamaicaanse soulzanger en zijn groep verzameld, te beginnen met hun bekendste plaat “The New Religion” en “London Swings ‘Live At The Marquee Club’”, beiden uit 1966. Verder krijgen we de verzamelplaat “This Is Jimmy James And The Vagabonds” met nummers uit 1966, 1967 en 1968, het uit 1968 stammende “Open Up Your Soul” en acht bonustracks van songs die tussen 1966 en 1970 tot stand zijn gekomen.

Jimmy James werd op 13 september 1940 uit Britse en Jamaicaanse ouders geboren in Kingston, Jamaica als Michael James. Sinds midden 1960 was hij de charismatische frontman en leadzanger van de soulformatie ‘Jimmy James And The Vagabonds’ waarmee hij zijn grootste hits wist te scoren met de nummers “Come To Me Softly”, “Now Is The Time” en “I’ll Go Where The Music Takes Me” die ook in de Benelux-hitlijsten hoge noteringen wisten te veroveren. Naast zijn eigen hits scoorde hij ook goed met covers van bekende songs van andere artiesten zoals de drie nummers die we op de audiovideo’s meegeven: de medley van gospelsong “Amen” en Pete Seeger’s “If I Had A Hammer”, “Red Red Wine” van Neil Diamond en “Little Boy Blue” van Curtis Mayfield.

In 1970 werd de originele groep ‘The Vagabonds’ ontmanteld en Jimmy James vormde een compleet nieuwe begeleidingsband die enkel uit blanke muzikanten bestond en die onder dezelfde naam verder met hem optrad. Het was met die groep dat zijn grootste internationale hits in 1975 werden gelanceerd. De op 16-jarige leeftijd begonnen Jimmy James is nu 80 jaar geworden en hij is nog altijd actief als zanger, zij het op een veel lager pitje dan tijdens zijn grootste succesperiode. We mogen wel concluderen dat zijn 50 à 60 jaar oude liedjes nog altijd even aanstekelijk en verfrissend in de oren klinken en dat is iets wat niet van al het oudere werk gezegd kan worden. Daarom is de aanschaf van deze dubbelaar volgens ons nog altijd een fijne aanrader voor de vele fans van de betere soulmuziek uit vervlogen tijden.

(valsam)

 

 

 

TRACKLIST
Disc One

THE NEW RELIGION:
Ain’t Love Good, Ain’t Love Proud
This Heart Of Mine
Do It Right
I Gotta Dance To Keep From Cryin’
I’m Just
A Fool For You Girl
Honest I Do
Hi-Diddly Dee Dum Dum (It’s A Good Feelin’)
People Get Ready
The Entertainer
Come To Me Softly
Little Boy Blue
It’s Growing
Amen
Ain’t No Big Thing
LONDON SWINGS ‘LIVE AT THE MARQUEE CLUB’
Ain’t Too Proud To Beg
I Can’t Turn You Loose
Amen
If I Had A Hammer
You Don’t Know Like I Know Like I Know
That Driving Beat
Don’t Know What I’m Gonna Do
Sock It To ’Em J.B.
THIS IS JIMMY JAMES AND THE VAGABONDS
I Feel Alright
I Don’t Wanna Cry
I Can’t Get Home To My Baby
Never Like This Before
No Good To Cry
You Showed Me The Way

Disc Two:
OPEN UP YOUR SOUL
Wear It On Our Face
Red Red Wine
Four Walls
Courage Ain’t Strength
Who Could Be Loving You
Cry Like A Baby
Good Day Sunshine
Open Up Your Soul
I Believe
Everybody Loves A Winner
If You’re Gonna Love Me
Bonus tracks:
Don’t Know What I’m Gonna Do
I Wanna Be Your Everything
Hungry For Love
Bumper To Bumper
Close The Door
Why
Better By Far
Give Us A Light

Artiest info
Website  
 

video